Jednostavan i preukusan kolač: Patišpanja s jagodama
Nemojte dozvoliti da vam prođe vrijeme jagoda, a da ne pripremite razne poslastice od ovog ukusnog i zdravog voća.
Za ovu koju vam danas preporučujemo, potrebno je:
12 dkg omekšalog maslaca
22 dkg šećera u prahu
4 jaja
400 ml mlakog mlijeka
60 dkg oštrog brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
50 dkg jagoda
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Izmiksajte maslac, šećer i žumanjke. Potom umiješajte mlijeko i polovinu brašna s praškom za pecivo. Umiksajte čvrsti snijeg od bjelanaca s malo soli. Dodajte ostatak brašna, a na kraju lagano umiješajte snijeg.
Lim s visokim rubom (okrugli kalup za torte promjera 26 cm) namastite maslacem i pospite brašnom. Stavite polovinu tijesta i preko pola jagoda koje ste uvaljali u brašno kako ne bi potonule u tijesto.
Dodajte ostatak tijesta te preostale jagode. Stavite u rernu na 180 stepeni na oko 45-50 minuta.
Kolač narežite na komade i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.