Jedite kao dugovječni stanovnici Ikarije

Radiosarajevo.ba
Jedite kao dugovječni stanovnici Ikarije

Ostrvo Ikarija je djelić svijeta na kojem ljudi žive najduže u cijelom svijetu: veliki broj njih doživi stotu. Prema jednom istraživanju, za dugovječnost stanovnika Ikarije najzaslužnija je mediteranska ishrana, za koju je već poznato da prevenira rak, gojaznost, srčane bolesti i Alzheimerovu bolest.

A budući da ishrana na Ikariji nije samo zdrava, nego i ukusna, nije teško slijediti sveta pravila ovih ljudi, koji bi mogli pomoći svakome u postizanju boljeg zdravlja i vitalnosti.            

Svježe voće i povrće

Osnovu mediteranske ishrane čine svježe voće i povrće. Uz to, stanovnici Ikarije često jedu krompir, zeleno lisnato povrće, masline i sezonske namirnice iz bašte. Povrće ondje čini veliki dio svakog obroka i obično se priprema na zdrav način: servira se sirovo u salati, ili se peče u rerni sa maslinovim uljem, a rijetko se prži.

Jogurt je pravo zlato

Grčki jogurt je posebna vrsta mliječnog napitka, koja ima oko dva puta više proteina u odnosu na običan jogurt. Osim toga, prepun je kalcija i probiotika koji olakšavaju varenje. Može se jesti s voćem, orašastim plodovima, sjemenkama lana i žitaricama.

Budite kreativni

Manje izmjene u hrani koju obično jedete mogu napraviti pravo čudo. Ako, na primjer, volite jesti pizzu, umjesto masnih sireva, šunki i sosova, probajte pizzu s nekoliko vrsta povrća, a tijesto napravite od integralnog brašna.


Mahunarke su zakon

Mahunarke su prava superhrana koja vam daje energiju, proteine i vlakna. Ako dodate neke od mahunarki vašim užinama i prilozima uz glavno jelo, duže ćete biti siti. Mahunarke se mogu naći i u salatama, osim u obliku starog dobrog kuhanog graha.

Integralna tjestenina

Grci jedu mnogo tjestenine, ali uz mnogo povrća, zdravih masti i nemasnih proteina. Uz to, njihove porcije su daleko manje. Ako volite tjesteninu, birajte onu integralnu, bogatu vlaknima, koja brže zasiti.

Pojačajte ukuse feta sirom

Feta sir je neizostavan dio grčke kuhinje. Njegova polutvrda tekstura odlična je za prelive, meze, pa čak i dodavanje salatama. Pošto ima nešto manje masti i kalorija u odnosu na druge sireve, dajte mu prednost, ali i njega koristite umjereno.

Navalite na ribu

Umjesto pljeskavica, ćevapa i sličnih kaloričnih zalogaja, jedite ribu. Mediteranska ishrana prebogata je Omega 3 masnim kiselinama, upravo zato što podrazumijeva zamjenu crvenog mesa ribom.

Pravite svoj dresing za salatu

Stanovnici Ikarije prave lagane prelive za salatu kombinovanjem maslinovog ulja sa sirćetom ili sokom od limuna uz samo malo meda.Tako možete jesti zelenu salatu pomiješanu sa paradajzom, krastavcem, lukom, feta sirom i da uz malo piletine napravite idealan mediteranski ručak.

Špinat ide u sve

Špinat i feta sir su klasična grčka kombinacija i čest su dio jela s jajima i grčkih tjestenina. Mladi špinat se može jesti i svjež, u salati. Prepun je luteina, kalcijuma, folata, kalijuma i vlakana, poboljšava vid, zdravlje kostiju i srca, a uz sve to, ima čak 90 posto vode, što znači da je idealan za osobe koje su na dijeti.

Krompir uz svaki ručak

Krompir ima lošu reputaciju zbog visokog sadržaja ugljikohidrata, ali je on na Ikariji važan dio izbalansirane ishrane. Ispecite krompir sa malo maslinovog ulja, začinjen samo solju i biberom i dobićete zasitan prilog prepun nutritijenata. Uz to, bogati su takozvanim „otpornim skrobom“ koji podstiče sagorijevanje masnoća iz organizma.

Umjereno s crvenim mesom

U tradicionalnoj mediteranskoj ishrani crveno meso se ne jede svaki dan. Štaviše, svinjetina ili jagnjetina spremaju se u malim porcijama za posebne prilike i praznike. Kada jedete crveno meso, spremajte ga na roštilju, ili ga pecite. Osim toga, nemojte ga držati na otvorenom plamenu predugo, jer je dokazano da zagorjeli dijelovi na ivicama imaju kancerogene komponente.

Jedite morske plodove

Umjesto piletine, proteinski dio obroka možete zamijeniti škampima. Ovi nemasni morski plodovi bogati proteinima, važan su dio mediteranske kuhinje, a odlično se slažu s tjesteninom, limunom i maslinovim uljem.

Ne zaboravite na masline

Masline su neizostavan dio grčke kuhinje. Ovi mali plodovi daju pravu eksploziju ukusa svakom jelu, a samostalno mogu biti odlična užina. Osim što su bogate zdravim mastima, masline su izvor željeza i vitamina E.


 

Začinite svaki obrok

Mediteranski obroci su veoma ukusni zahvaljujući začinskom bilju poput bosiljka, peršuna i origana. Ovi sastojci obogaćuju ukus, ali su uz to izvor antioksidanasa. Upotreba začinskog bilja takođe znači da ćete smanjiti potrebu za soljenjem hrane, što je takođe važan činilac dobro izbalansirane ishrane.

Pijte domaću kafu

Tajna dugovječnosti stanovnika Ikarije je i domaća kafa, onakva kakva se sprema i kod nas. Tako je studija iz marta ove godine pokazala da konzumiranje takvih napitaka poboljšava funkcije krvnih sudova, što je važno za zdravlje srca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak