'Jedi, voli, moli' utjecaj? Žene sve češće putuju same

Radiosarajevo.ba
'Jedi, voli, moli' utjecaj? Žene sve češće putuju same

Kome još treba muško društvo za odlazak na ljetovanje? Ovako razmišlja sve više žena koje su spremne da svijet istražuju same i koje više uživaju u solo-odmoru nego u ljetovanju udvoje, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. 

Vjerovatno inspirisane knjigom i filmom 'Jedi, moli, voli', u porastu je broj zahtjeva za rezervacijama hotelskih soba isključivo za žene. 

Na primjer, 'Small Luxury Hotels of the World' bilježi porast broja žena koje traže jednokrevetnu sobu ili apartman, naročito u SAD, Velikoj Britaniji, Kini i Australiji. Prošle i pretprošle godine taj porast je iznosio čak 53 procenta.

Potražnja za jednokrevetnim sobama u malim luksuznim hotelima u SAD i Velikoj Britaniji u porastu je među solo putnicima oba spola. A Australija je bila sljedeća najpopularnija destinacija za solo putnike, ali najveći porast gostiju koji sami putuju primjećen je u Hongkongu. 

Istovremeno, prošle godine Francuska je bila jedina zemlja u kojoj je zabilježen pad broja singl putnica (bilo je čak 6.000 noćenja manje).

''Širom svijeta gdje imamo hotele, ne samo da je primjećen veći broj žena koje same putuju, već se one zadržavaju i duže u hotelu nego što su to činile prethodnih godina. Žene su veliki potencijal za turističku industriju, pa im se u skladu sa tim poklanja sve veća pažnja i izlazi u susret njihovim zahtjevima'', izjavio je portparol lanca tih hotela, javlja Fena.

Neki od načina na koje lanac 'Small Luxury Hotels of the World' izlazi u susret damama jeste taj da im pomaže da se osjećaju bezbjednije i opuštenije tako što im stavlja na raspolaganje isključivo 'ženske spratove' u 'Naumi Hotel' u Singapuru, 'Duke's' u Londonu, 'The Chesterfield' u Palm Beachu.

U austrijskom 'Das Tyrol', smještenom u najdužoj trgovačkoj ulici u Beču, postoji takozvani 'šoping paket za žene', a uključuje dva noćenja uz korišćenje saune, kozmetičkih usluga i kupona za šoping u Beču.

U međuvremenu, 'Capital Hotel' u Londonu napravio je listu lokalnih restorana i barova koji se preporučuju isključivo solo putnicama, kao i usluge ženskog privatnog vodiča koji pravi društvo gošći tokom posjete muzejima, kupovine, obilaska grada...

U nekim londonskim hotelima postoji mogućnost korišćenja usluge ženskog šofera.

A u 'La Maltese Estate' na Santoriniju u ponudi je "mediteransko kulinarsko putovanje" namijenjeno isključivo ženama. U hotelu 'Punta Islita' u Kostariki, solo putnice imaju mogućnost da učestvuju u lokalnim ženskim umjetničkim programima i iz prve ruke uče o običajima i tradiciji ove ruralne zemlje.

U slučaju da se neka od solo putnica osjeća usamljeno, hotel 'Seminyak' na Baliju ima rješenje - u sobu donose akvarij sa ribicama kako bi gošća imala - društvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak