Je li iza svakog diktatora – zeznuta žena?

Radiosarajevo.ba
Je li iza svakog diktatora – zeznuta žena?

Nakon posljednjih događanja oko tuniske 'jasmin revolucije', te incidenta sa Leilom Trabelsi, u svjetskim medijima su se pojavile analize koje se tiču svjetskih moćnika, najčešće diktatora, i njihovih žena za koje se redovno pojavljuju govorkanja da stoje iza makar polovine izdatih naredbi.

Na primjer, spisateljica i političarka Elizabeth Ohene je za BBC analizirala moć žena koje stoje iza muškaraca koje obično smatramo moćnim. Prema njenom mišljenju, iza svakog omraženog diktatora stoji figura fatalne žene, svojevrsna Lady Machbeth, koju se optužuje za probleme njegovog režima.

Nije to nova pojava: treba se sjetiti samo kraljice Marije Antoanete i činjenice da je u historiji ostala najbolje upamćena po svojoj poruci siromašnima, da ako nemaju hljeba – jedu kolače. Ko bi mogao zaboraviti Imeldu Marcos, bivšu prvu damu Filipina, njene utaje, pronevjere, prevare i cipele? A tek Elenu Ceausescu, ženu koja je imala završenu jedva osnovnu školu, ali je lagala da je doktorica nauka, i kojoj se pripisuju zasluge za makar pola bizarnosti Ceausescovog režima u Rumuniji? Jesmo li zaboravili Evu Braun?

Prateći ovaj niz, dolazimo do Leile Trabelsi, supruge odbjeglog tuniskog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija, čiji je lik i djelo prije nekoliko dana preplavilo svjetske medije, nakon što je iz zemlje pobjegla sa zlatom vrijednim 60 miliona dolara. Trabelsi se, kao i njena pomno dizajnirana odjeća, savršeno uklapa u skupinu žena koje vedre i oblače iza svojih moćnih muževa.

Primjera ima još: nigerijski general i vojni diktator, Sani Abacha, imao je još strašniju ženu, Maryam Abacha, koja je, slično kao Leila Trabelsi, u javnosti bila poznata kao beskrupulozna i pohlepna. Za Laurenta Gbagboa, bivšeg predsjednika Obale Slonovače, i danas se sa sigurnošću tvrdi da nije mogao napraviti nijedan politički potez bez odobrenja svoje beskompromisne supruge Simone Gbagbo. A kako već mediji znaju ići daleko u svojim senzacionalističkim pričama, postojala je i poplava karikatura na kojima je prikazano koliko je se gospodin predsjednik – plaši. Slična teorija postoji i za Grace Mugabe, suprugu predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea.

No, sada je vrijeme da se okrenemo i drugoj strani ove priče. Velika količina navoda koji blate supruge svjetskih diktatora – čisti su tračevi i špekulacije, a u svijetu u kojem se još od Adama i Eve tvrdi da je žena kriva za sve što krene po zlu, nije teško pretpostaviti da je prebacivanje krivnje na supruge omraženih političara samo način da se potonje amnestira od zla, a u nekom svom dijelu možda i primjer obične mizoginije.

Je li zaista moguće da zle žene uvijek stoje iza odluka nevinih dobričaka otjelovljenih u svjetskim diktatorima, te da su oni redovno nemoćni i submisivni pred njihovom „ženskom sposobnošću manipulacije“?

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak