Japan ide po električnu energiju u svemir

Radiosarajevo.ba
Japan ide po električnu energiju u svemir

Japanska vlada je izabrala skupinu firimi i istraživački tim koji bi sljedećih decenija u stvarnost trebali provesti ambiciozni plan o neograničenoj čistoj energiji, vrijedan više milijardi dolara.

Japanska svemirska agencija (JAXA) do 2030. godine želi skupljati sunčevu energiju u svemiru.
Sa sve manje izvora energije i teško ovisan o uvoznoj nafti, Japan je već dugo vremena lider u solarnoj i drugim oblicima obnovljivih izvora energije, a ove je godine već objavljen i ambiciozni cilj daljeg smanjivanja emisije stakleničkih plinova.

"Kako je solarna energija čist i neograničen izvor energije, vjerujemo da ćemo moći riješiti problem nedostatka električne energije i globalnog zatopljenja", objavili su istraživači iz Mitsubishi Heavy Industries, jednog od sudionika u projektu.

No, najodvažniji japanski plan skriva se iza akronima SSPS (Space Solar Power System), gdje bi mreže fotonaponskih tanjura od po nekoliko kvadratnih kilometara plutale u geostacionarnoj orbiti izvan Zemljine atmosfere.

Prošli mjesec su ministarstva privrede i trgovine te ministarstva nauke odabrala nekoliko japanskih high-tech giganta koji će sudjelovati u projektu te su time napravili još jedan korak prema realizaciji projekta.
Solarne ćelije bi trebale skupljati sunčevu energiju, koja je u svemiru najmanje 5 puta jača nego na Zemlji te je poslati na Zemlju kroz grozdove lasera ili mikrovalova.

"'Sunčevu energiju bi skupljale divovske parabolične antene, najvjerojatnije smještene u posebno čuvanom području na moru ili na akumulacijama hidrocentrala", kazao je Tadashige Takiya, glasnogovornik japanske svemirske agencije (JAXA).

U konzorcij, koji je nazvan Institut za automatski svemirski eksperiment Free Flyer (USEF), također su uključeni Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu i Sharp.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak