Jamie Oliver: I siromašni mogu jesti kvalitetnu hranu

Radiosarajevo.ba
Jamie Oliver: I siromašni mogu jesti kvalitetnu hranu

Jamie Oliver (38), najpopularniji kuhar na svijetu, šokirao je britansku javnost izjavom da bi najsiromašniji slojevi društva trebalo jesti bajat hljeb. On je u intervjuu za Radio Times izjavio da ne osuđuje siromašne, ali da bi oni morali promijeniti način ishrane, jer se zdrava hrana može pripremiti i za malo novca, piše britanski Telegraph.

"Možda se sjećate scene iz mog serijala Ministry of Food kada majka sa djetetom jede pomfrit i sir iz posuda od stiropora, a iza njih je ogroman TV. To je jednostavno neodmjereno. Nevjerovatna je činjenica da se sedam od deset siromašnih prorodica hrani na najskuplji mogući način, kupujući gotova jela u supermarketima ili naručuju hranu", rekao je Oliver.

On je izjavio da želi da se uhvati u koštac sa lošim navikama najsiromašnijih uz tvrdnju da oni mogu da se hrane zdravo i bez mnogo novca.

"Neka od najinspirativnijih jela na svijetu stižu iz mjesta koja su siromašna. Ukus stiže od jeftinijeg dijela mesa ili nečeg što se dugo kuha, a nevjerovatna tekstura je tu zahvaljujući bajatom hljebu", rekao je Jamie.

Učite od Italijana!

Čuveni Goli kuhar izjavio je i da bi najradije one koji mu kažu da ne razumiju kako teleportovao na Siciliju.

"Volio bih da ih odvedem do Italije i njihovog perača ulica, koji ima 10 paradajza, 25 školjki koje je skupio i paket najjeftinije tjestenine i koji će vam napraviti najnevjerovatniju pastu. Idite u Italiju ili Španiju, tamo se jede dobro za malo novca, a u Britaniji smo to nekako potpuno propustili", rekao je Oliver.

Jamie, čija emisija Jamie's Money saving Meals uskoro počinje na televizijskoj stanici Channel 4, savjetovao je siromašnijim građanima da kupuju u lokalnim prodavnicama, a ne u supermarketima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak