Jamie Oliver: Bez imigranata ne bi bilo ni mene

Radiosarajevo.ba
Jamie Oliver: Bez imigranata ne bi bilo ni mene

Najpoznatiji svjetski kuhar Jamie Oliver kaže da bi se svi njegovi restorani zatvorili da nije evropskih imigranata koji su spremni da rade prekovremeno, piše B92.

"Moji restorani bi propali da mi u kuhinji rade samo Britanci. Imigranti mi spasavaju posao", kazao je Jamie, kritikujući mlade Britance nazivajući ih lijenima.

Oliver kaže da je bio primoran da zaposli Poljake, pošto nije mogao naći dovoljno Britanaca koji bi radili preko ljeta. Prema njegovim riječima, evropski imigranti mnogo jači i žilaviji i da nema njih, restorani bi propali.

"Dešavalo mi se da se mi se mladi žale kako im je teško. Čak se dešavalo da me zovu njihove majke i da vrište na mene govoreći kako im je dijete umorno", rekao je on odgovarajući na kritiku da je 48 sati sedmično mnogo posla.

Ova Oliverova izjava dolazi samo dan nakon što je podigao prašinu izjavama o siromaštvu u Britaniji, rekavši da mu nije uvijek jasno ponašanje socijalno ugroženih.

Jamie Oliver: I siromašni mogu jesti kvalitetnu hranu

"Nisam sklon osudama, ali sam mnogo vremena proveo u siromašnim zajednicama i zaista mi je teško da govorim o 'modernom siromaštvu' kod nas. Sjećate se možda scene iz mog serijalaMinsitry of Food kada majka sa djecom sedi i jede pomfrit i sir iz onih posuda od stiropora, a ispred njih je je*eno ogroman TV. To se prosto ne slaže", rekao je Oliver.

Inače Britanija muku muči sa imigrantima, naročito iz Bugarske i Rumunije. Broj rumunskih i bugarskih radnika u Velikoj Britaniji porastao je za čak 26 odsto, u periodu od aprila do juna.

Britanska vlada stoga planira ograničiti određena prava radnicima iz ove dvije zemlje, koja se odnose na stanovanje i zdravstvene usluge.

"Usredsređeni smo na sprečavanje zloupotrebe slobode kretanja među zemljama članicama Evropske unije", kažu predstavnici britanske vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak