Izvori kalcija za vegetarijance i vegane

Radiosarajevo.ba
Izvori kalcija za vegetarijance i vegane

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu, neophodan za život, zdravlje i razvoj čovjeka, piše Danijela Jokić- Vaislay za Krenizdravo.com.

Kalcij ima važnu ulogu u izgradnji zuba i kostiju: 99 posto kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima, a preostalih 1 posto kalcija učestvuje u važnim fiziološkim procesima u organizmu  (mišićna kontrakcija, otkucaji srca, zgrušavanje krvi i prenos nervnog podražaja).

Zbog svega toga, kalcij je iznimno važan za zdravlje, a ukoliko ga ne unosimo u organizam u dovoljnim količinama, zalihe kalcija se crpe iz kostiju, što vremenom može dovesti do slabljenja kostiju.

Biljni izvori kalcija

Sir i fermentirani mliječni proizvodi najbogatiji su kalcijem, ali i za vegane postoje namirnice bogate ovim vrijednim mineralom. To je u prvom redu tofu napravljen sa kalcijevim sulfatom i sojin jogurt, te sojino mlijeko obogaćeno kalcijem.

Biljni izvori kalcija su zeleno lisnato povrće: brokule, artičoke, kelj, i ostalo zeleno lisnato povrće, kupus, peršun, zatim sušeno voće, orašasto voće i sjemenke, a posebno sezam.

Suhe marelice, smokve, tahin, puter od badema sadrže velike količine kalcija.

Dobri izvori kalcija su i mahunarke, razne vrste graha, leća, grašak, a i narandže.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak