Izvor virusa ebole je jedna vrsta šišmiša

Radiosarajevo.ba
Izvor virusa ebole je jedna vrsta šišmiša

Na pitanje kako je krenula zaraza ebolom pokušavaju otkriti brojni naučnici, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je poprilično sigurna kako je sve počelo s jednom životinjom. 

Prvi slučaj u kojoj je osoba bila zaražena ebolom je bio 1976. godine, a zarazilo se 600 osoba. Bolest je krenula iz Gvineje, afričke države gdje se osoba zarazila nekom životinjom. 

Proučavajući razmnožavanje virusa, biolozi tvrde da se infekcija proširila preko doktora tradicionalne medicine u Sierra Leoneu koji je liječenjem prenosio infekciju. Kada je jedna od tih osoba umrla od virusa, zarazila je još 14 drugih ljudi koji su pripremali tijelo za sahranu. 

Sve što trebate znati o eboli (INFOGRAFIKA)

Tako se virus širio od jedne do druge osobe i tako je virus došao do Liberije. Ebola je do sada ubila preko 2500 osoba, a zaraženo je preko 5000 osoba.

Od ebole će do 1. januara oboljeti 1,4 miliona ljudi.

Dvadeset pet godina kasnije, tačnije 2005. godine, istraživanja su dovela do toga da je virus sigurno u nekoj maloj životinji i zatim je testirano 679 šišmiša, 222 ptice i 129 malih kopnenih kičmenjaka.

Jedine životinje u kojima je nađeno "skrovište" ebole bili su šišmiši (vrsta voćnih šišmiša koja je pronađena i u Gvineji). Upravo tu je i počelo širenje bolesti i naučnici su sigurni da je izvor ebole zapravo šišmiš.

Jedan od načina na koji se virus mogao proširiti je supa od šišmiša, što je popularno u Gvineji. 

"Uglavnom, ebola kruži Afrikom već godinama i možda je počelo od čovjeka, a možda i od šišmiša, ne možemo biti u potpunosti sigurni ni za jedno. Glavno je da se epidemija ne nastavi", kaže biolog David Gatherer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak