Izrael u 2013. zabranjuje premršave manekenke

Radiosarajevo.ba
Izrael u 2013. zabranjuje premršave manekenke

Nevjerovatno mršavim modelima u Izraelu je odzvonilo nakon što je u toj zemlji početkom ove godine na snagu stupio zakon koji s ciljem borbe protiv anoreksije zabranjuje ultramršavim modelima da se pojavljuju u reklamama.

Početkom 2013. godine u Izraelu je na snagu stupio zakon da se u reklamama mogu pojavljivati samo modeli zdravog izgleda, a rad je zabranjen ultramršavim modelima. 

Indeks tjelesne mase ne niži od 18,5

Zakon, koji je odobrio Knesset, izraelski parlament, u martu prošle godine tako propisuje da manekenke i modeli redovno, tačnije tri mjeseca prije snimanja kampanje ili nošenja revije, podnesu medicinski izvještaj o svom zdravstvenom stanju u kojem je naveden i njihov indeks tjelesne mase koji ne smije biti niži od 18,5. 

Ovaj zakon u Izraelu donesen je kako bi se obeshrabrilo idealiziranje pretjerane mršavosti koje je potaknulo sve češću pojavu poremećaja u prehrani u izraelskom društvu, posebno među mladim djevojkama, piše Daily Mail, prenosi Tportal.

Isti zakon zabranjuje da se modeli na reklamnim fotografijama prikazuju mršavijima nego što doista jesu, a oglašivačima je zabranjeno korištenje Photoshop retuširanja u te svrhe.

Brandovi koji digitalno obrađuju fotografije te modele prikazuju vitkijima, na svoje fotografije biti će prisiljeni staviti oznaku koja će isticati da te fotografije nisu realne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak