Iznenađenje: 4 nove činjenice o snovima

Radiosarajevo.ba
Iznenađenje: 4 nove činjenice o snovima

Postoji dosta činjenica o snovima i spavanju koje su nam malo poznate. Sa sigurnošću znamo da se tokom noći dešavaju razne promjene u mozgu, ali naučnici još nisu otkrili do kraja sve tajne ljudskih snova. Predstavljamo vam četiri najnovija saznanja.

Sanjamo cijelu noć 

Poznato je da sanjamo tokom REM faze. Ali, najnovija istraživanja pokazuju da ljudi zapravo sanjaju stalno tokom noći.

"Snovi su izraženiji tokom ove faze sna, ali ako ne vidite i ne sjećate se jasno svih snova ne znači da ne sanjate. Tokom noći REM faza se vremenom produžava i snovi su najčećši u zoru, neposredno pred buđenje", kaže doktor Rubin Najman.

Ne pamtimo snove ako nas budi alarm

Traumatično buđenje uz pomoć piskavog budilnika ili alarma s telefona su načini da zaboravite snove.

"Najbolji način da zapamtite snove je da dozvolite sebi da se budite polako, postepeno, bez stresa. U toj opuštenoj, "grogi" fazi, najlakše ćete vidjeti o čemu sanjate", kaže dr Najman.

Sanjamo u realnom vremenu

"Uprkos vjerovanju da san traje djelić sekunde, u stvarnosti snovi traju 20, 30, 60 minuta. Početak je vezan za uspavljivanje, a san traje tokom REM faza", objašnjava dr. Najman.

Noćne more more nemaju uvijek veze sa strahovima

Loši snovi nisu prijatni za sanjanje, ali ne ukazuju nužno na vaše realne strahove u stvarnom životu. U jednoj studiji koja je rađena prvih dana 2014. analizirano je ponašanje 331 osobe. Muškarci u lošim snovima imaju osjećaj nesigurnosti, tugu, krivicu i zabrinutost. Kod žena su loši snovi vezani za agresiju, neslaganje u vezi i svađa s partnerom, piše Zena.blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak