Izbačen s Univerziteta zbog nošenja suknje

Radiosarajevo.ba
Izbačen s Univerziteta zbog nošenja suknje

Vladimir Fromin (44) iz mjesta Kineshema, u ruskom regionu Ivanovo, vodi bitku za prava muškaraca da nose suknju, a sve je počelo kad je izbačen sa Univerziteta Ivanovo, jer je odbijao da nosi hlače. Po kampusu je šetao u ženskoj odjeći, a takav je odlazio i na predavanja, što je bilo previše za njegovu okolinu.

Fromin nije gay niti je transvestit, a nije ni čovjek željan medijske pažnje i publiciteta. Njegov bunt tiče se borbe za prava muškaraca da mogu nositi šta god požele, a ne ono što im je nametnuto društvenim normama.

 

Na kraju krajeva, ženama je dozvoljeno da nose hlače, pa zašto onda ne bi i muškarci mogli nositi suknje? Ovo je jedan od glavnih Fominovih argumenata, koji ne shvata zašto ga drugi smatraju čudakom zbog načina njegove borbe za muška prava.

Nekada davno, Fromin je bio poput svih ostalih muškaraca iz Kinesheme, nosio je pantalone, imao je čak i suprugu i otac je dvoje djece, ali je u jednom trenutku shvatio da je ljubomoran na Škote kojima je dozvoljeno nošenje kilta, kao i na stare Rimljane i Grke koji su mogli nositi suknju, te se posvetio promovisanju stava da je nošenje hlača isključivo nametnuta društvena norma koja muškarcima oduzima pravo na izbor. 

Uprkos činjenici d je bio jedan od najboljih studenata na Univerzitetu Ivanovo, na Odsjeku za matematiku, zbog čega je dobio i državnu stipendiju, izbačen je zbog svog nastojanja da se odupre nametnutim normama. Od izbacivanja Fromin je u više navrata pokušao da se vrati studiranju, ali su mu poručili da neće biti primljen sve dok se ne bude oblačio propisno.Vremenom, Fromin se zbog svoje borbe suočio sa gotovo potpunom izolacijom, prijatelji su ga odbacili, a porodica ga se odrekla. Više puta je i fizički napadnut jer lokalno stanovništvo ne želi gledati muškarca koji se po njihovom gradu šeta u suknji. 

Ipak, Fromin ne odustaje od svoje borbe, pa makar ga to koštalo i karijere i društvenog i privatnog života.

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak