Istrenirati dijete: 'Djecu tucite šibama, lenjirima i kaiševima'

Radiosarajevo.ba
Istrenirati dijete: 'Djecu tucite šibama, lenjirima i kaiševima'

Knjiga o vaspitanju djece, pod nazivom 'Istrenirati dijete', u kojoj se objašnjava kako 'efikasno' tući najmlađe i dalje je hit među konzervativnim hrišćanima u SAD, ali i predmet velikih osporavanja.

Michael i Debi Pearl preporučuju roditeljima da djecu tuku šibama, lenjirima i kaiševima da bi njihovu volju potpuno podredili svojoj.

Ovu knjigu kupuju većinom evangelisti, a u njoj se može pročitati da je za djecu mlađu od godine dana "najbolja" brezova šiba ili lenjir od 30-ak centimetara, a za "vaspitanje" veće djece - veće šibe ili remen.

"Riječ je o uvježbavanju dječijeg uma prije nego što nastane kriza: to je priprema za budućnost i bezrezervnu poslušnost", tvrde autori.

Troje djece do sada je umrlo u porodicama koje slijede vaspitnu filozofiju autora ove knjige.

Autori udaranje djece ne smatraju kaznom već tvrde da potčinjavanje i zlostavljanje zapravo štiti djecu, jer preventivno sprečava postupke zbog kojih bi djeca mogla biti kažnjena?!

Za buntovniju djecu preporučuju "nultu toleranciju".

"Primijenite svu potrebnu silu da ih /djecu/ stavite na njihovo mjesto. Ako treba da sjednete na njih i udarate ih - ne ustručavajte se. I činite to dok se ne predaju. Potpuno ih porazite", pišu Pirlovi.

Osporavani autori pravdaju se da njihova knjiga nikako ne može navesti čovjeka da postane nasilan, ali u javnosti se smatra da je to najekstremnija knjiga koju su američki konzervativni hrišćani ikada objavili, pišu Nezavisne.

Evangelistička vjerska zajednica, kako se čuje među kritičarima, odobrava fizičko kažnjavanje.

Jedan od autora - Michael Pearl je pastor, a prvo izdanje knjige je objavio 1994. godine. Knjiga je brzo postala popularna među fundamentalistima i raznim vjerskim organizacijama, odmetnutim od dominantne hrišćanske kulture.

Mnogi hrišćani, ateisti i razni aktivisti bore se za trajnu zabranu te knjige, a inicijativa se proširila i u Evropu. Pokrenuto je nekoliko peticija i skupljeno nekoliko stotina hiljada potpisa.

Veliki izdavači ne žele da prodaju tu knjigu, a mnogi distributeri uklonili su je iz svoje ponude na internetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak