Istraživanje: Žene slabo razumiju seks i trudnoću

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Žene slabo razumiju seks i trudnoću

Žene često ne znaju osnovne činjenice o seksu, plodnosti, trudnoći i svom reproduktivnom zdravlju, pokazala je studija američkog Univerziteta Yale, prenosi Tanjug.

U online studiji učestvovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina iz cijelih Sjedinjenih Država. Samo jedna od 10 njih znala je da je seks potreban prije ovulacije, a ne poslije, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni, pokazala je studija objavljena u listu Fertility and Sterility.

Više od trećine ispitanih smatra da određene poze u seksu, poput podizanja kukova, mogu povećati šanse da se zatrudni, piše AFP. Oko 40 procenata žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

"Ova pogrešna predstava naročito zabrinjava i to u društvu gdje žene stalno odlažu trudnoću", rekla je koautorka Lubna Pal, profesorka ginekologije i reproduktivnih nauka na Yaleu.

Oko polovina žena nikada nije sa ljekarom razgovarala o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 procenata njih nikada nije otišlo na godišnje preglede.

Kada je riječ o zdravlju tokom trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebalo da koriste folnu kiselinu kako bi spriječile defekte kod novorođenčeta.

Petina ispitanica nije znala da sa godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

"Studija, sa jedne strane, pokazuje ogromne praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju, a sa druge naglašava zabrinutost žena, o kojoj ne razgovaraju sa ljekarima", navode autorice istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak