Istraživanje: Simpsoni se godinama bore za gay prava

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Simpsoni se godinama bore za gay prava

Nova studija pokazala je da je serija The Sipmsons, tokom godina pozitivnih prikazivanja gay veza, pomogla homoseksualnim muškarcima da se izjasne i promijene svoju percepciju homoseksualnosti, piše Huffingtonpost.com.

Studija njemačkog bibliotekara Erwina In het Panhuisa objavljena u knjizi Behind the Gay Laughter: Homosexuality in "The Simpsons" analizira 490 scena i 70 gay likova popularne crtane serije, koja je premijeru imala 1989. godine.

Prema njemačkoj novinskoj kući The Local In het Panhuis je primjetio da su uključivanjem gay likova i scenarija Simpsoni razbijali predasude. Na primjer Smithersova opsjednutost šefom Mr. Burnsom je priča koja se proteže kroz cijeli serijal, dok je Homer poljubio bar 50 muških likova.

2005. ovaj crtani film je posvetio cijelu epizodu istospolnim brakovima.

Tvorac serije Matt Groening izrazio je strah od nepravdi u američkom društvu. U intervjuu iz 2004. godine Groening je izjavio da postoji manjak homoseksualaca i homoseksualnih parova u popularnoj kulturi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak