Istraživanje: Orašasti plodovi produžuju život

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Orašasti plodovi produžuju život

Prehrana orašastim plodovima produžuje život, tvrde rezultati istraživanja rađenog na Harvardu, koji su objavljeni u naučnom časopisu New England Journal of Medicine. Istraživanjem je utvrđeno da orašasti plodovi najviše koriste zdravlju ukoliko se konzumiraju svakodnevno.

Američki naučnici koji su proveli istraživanje naveli su da osobe koje jedu više orašastih plodova općenito vode zdraviji život, ali su naglasili da i sami orašasti plodovi doprinose dužem životu, zahvaljujući tvarima koje sadrže.

Istraživanje je pratilo gotovo 120.000 ljudi tokom 30 godina.

Voditelj studije Charles Fuchs iz Dana-Farber Cancer Institute rekao je da je najočitija korist za one koji redovito jedu orašaste plodove 29 posto niža stopa smrtnosti od srčanih bolesti, a znatno niža stopa smrtnosti, 11 posto, utvrđena je i od smrti usljed raka.

Prehrana orašastim plodovima povezana je sa zdravijim stilom života - uključujući manju vjerovatnost pušenja i pretilosti, te veću vjerovatnoću da redovno vježbate. Naučnici navode da orašasti plodovi doprinose zdravlju i kad se sve to uzme u obzir.

Dobre strane orašastih plodova

Poznati kao najzdravije grickalice, orasi, kikiriki, pistacije, lješnjaci, indijski orasi, bademi i kestenje bogati su proteinima, vitaminima i za srce važnim omega-3 masnim kiselinama, a s obzirom na kaloričnost, predstavljaju i bogat izvor energije.

Bademi su bogati kalcijem, orasi su izvor zdravih nezasićenih masnih kiselina, kesteni su siromašni mastima, a sadrže puno željeza i vitamina C, dok je kalorični kikiriki izvor vitamina D i E, folne kiseline i kalcija.

Orašasti plodovi jačaju kožu, kosu, nokte, memoriju i koncentraciju, a utiču i na povećanje libida.

Za pozitivan efekat na zdravlje, dovoljno je jesti šaku orašastih plodova dnevno, napominju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak