Istraživanja o povezanosti karaktera i začinjene hrane

Radiosarajevo.ba
Istraživanja o povezanosti karaktera i začinjene hrane

Nalazi američkih istraživača s Pennsylvania State University sugeriraju kako nečiji karakter može utjecati na sklonost prema jače ili slabije začinjenoj hrani.

U novom istraživanju su sudjelovala 184 ispitanika u dobi od 18 do 45 godina.

Svi sudionici istraživanja su bili nepušači, a uz pomoć testiranja karaktera je utvrđeno koji su ispitanici skloniji riziku i novim iskustvima.

S jedne strane su se nalazile osobe koje su sklonije rizicima i isprobavanju novih stvari, dok su s druge strane bili staloženiji ispitanici koji su bili manje otvoreni prema novim i rizičnim idejama.

Nakon toga su sudionici istraživanja u hrani dobili male količine kapsaicina, sastojka ljutih paprika odgovornog za njihov specifičan okus.

Pokazalo se kako su ispitanici iz prve skupine mahom preferirali hranu s kapsaicinom, čak i nakon što su je istraživači dodatno zaljutili.

S druge strane, ispitanici koji su se u testiranju osobnosti pokazali manje skloni riziku su u najvećem broju slučajeva bili nezadovoljni hranom kojoj je bio dodan kapsaicin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak