Istraživanja: Bakterije u ženskim torbama

Radiosarajevo.ba
Istraživanja: Bakterije u ženskim torbama

 

Ženska torba sadrži više bakterija od prosječne zahodske školjke, a najprljaviji predmet u torbi je krema za ruke na kojoj ima više bakterija nego na dasci za WC, prenose mediji.

Najviše je bakterija na kožnatim torbama jer je tekstura kože dobra za uzgoj i rast bakterija, kažu znanstvenici koji preporučuju ženama da redovito peru ruke i koriste dezinfekcijske maramice za čišćenje torbi i njihova sadržaja.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci instituta Initial Washroom Hygiene pokazalo je da ručka svake pete ženske torbe ima dovoljno bakterija da predstavlja rizik za zdravlje. U istraživanju su nešto bolje prošli ruževi i maskare.
 
Peter Barratt, menadžer iz Initial Washroom Hygiene, kaže kako torbice dolaze u redoviti kontakt s našim rukama i nizom drugih površina, javlja agencija Fena, pa je rizik prenošenja raznih uzročnika vrlo visok, posebno s obzirom na to da se torbe ne čiste redovito.
 
"Jednom kad ti uzročnici stignu na torbe lako se prenose rukama na druge površine", kaže Barratt.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak