'Istospolni brakovi su prijetnja čovječanstvu'

Radiosarajevo.ba
'Istospolni brakovi su prijetnja čovječanstvu'

Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je u tradicionalno godisnjoj poslanici svijetu, pred gotovo 180 stranih diplomata u Vatikanu izjavio kako bi davanje jednakih bračnih prava osobama istospolne seksualne orijentacije moglo “ugroziti budućnost čovječanstva”.

Kako je izvijestio Reuters, papa je kazao još i kako heteroseksualni brak nije obična društvena konvencija, već osnovna ćelija svakog društva.

“Stoga zakoni koji potkopavaju obitelj predstavljaju prijetnju ljudskom dostojanstvu i budućnosti samog čovječanstva. Obitelj je temelj obrazovanja, kao i razvoja pojedinca i države. Zato nam trebaju zakoni koji promiču obitelj i pomažu jedinstvenosti društva i dijalogu”, dodao je.

 

Neki su svjetski mediji zaključili kako su to Benediktovi “najžešći komentari dosad” o istospolnim brakovima, mada aktuelni papa ni dosad nije bio blag prema osobama istospolne seksualne orijentacije, te transseksualnim i transrodnim osobama.

 

Prije par godina je njegov poziv čovječanstvu da se odbrani od “pošasti opasne po planetu kao i nestanak kišnih šuma” organizacije za zaštitu ljudskih prava su protumačile kao poziv na nasilje protiv navedene populacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak