Istjerajte teške mirise iz kuće

Radiosarajevo.ba
Istjerajte teške mirise iz kuće

Teški i dugotrajni mirisi kuhanja u domu posebno su neugodni tokom velikih ljetnih vrućina, ali i zimi kada se prozori, zbog hladnoće, ne otvaraju toliko često.Iako ih se ponekad prilično teško riješiti, uvijek postoji neki trik kojime ih možete izbjeći, posve ukloniti ili barem ublažiti. 

Prije nego počnete sa prženjem mesa ili ribe, ogulite jabuku i nasjeckajte je na tanke kriške, koje onda, dio po dio, propržite na ulju. Nakon što se ulje dovoljno zagrije, a jabuke poprime lagano smeđu boju, bacite ih i na vatru i stavite druge - sve dok ne potrošite sve.

Tek tada počnite s prženjem mesa. Ovim ćete trikom učinkovito doskočiti teškom i ustajalom mirisu koji se u stanu zadržava dugo nakon prženja. Također, prelije li vam se slučajno smjesa za tijesto u pećnici, prolivenu smjesu pospite solju. Tako ćete spriječiti zagorjeli miris koji kvari ukus jelu.

Veoma jak miris, koji nije jednostavno neutralizirati, imaju, npr., riba i bijeli luk. Nakon njihove pripreme, noževi još dugo mogu zadržati neugodan miris ovih namirnica. To ćete riješiti tako da nož nakon upotrebe operete u hladnoj vodi, a zatim njim prođete kroz plamen vatre.

Karamelizirani miris stana

Propržite malo šećera u tavi. Pržite ga dok ne poprimi boju karamele te dok je miris koji prožima kuhinju još sladak. Za razliku od različitih umjetnih sprejeva, svijeća i osvježivača prostora, miris karamele je prirodan - proizašao iz vaše vlastite tave, a vrlo je sladak i ugodan.

Luk i ružina vodica

Želite li sa dlanova odstraniti miris bijelog luka, u rukama trljajte peršun. Zatim operite ruke. Ako je miris još tu, ruke protrljajte sa malo kuhinjske soli. Kako biste ruke oslobodili neugodnog mirisa nakon rezanja crvenog luka i prase, najprije ih operite, a zatim osvježite sa malo ružine vodice.

Ocat i šećer ubijaju loše mirise

Iako su zdravi, brokula, karfiol, kelj, zelje i klice prilikom kuhanja ispunjavaju stan intenzivnim mirisima. To ćete spriječiti stavite li u vodu za kuhanje, prije dodavanja povrća, po jednu supenu kašiku octa i šećera. Kuhate li ili pirjate zelje, poklopite zdjelu te na poklopac stavite hljeb bez kore. hljeb će upiti miris.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak