Ispovijest oca: Kako sam zavolio kćerku sa Down sindromom

Radiosarajevo.ba
Ispovijest oca: Kako sam zavolio kćerku sa Down sindromom


Otac je u brutalno iskrenom intervjuu otkrio kako je zavolio kći s Down sindromom, iako je pokušao nagovoriti svoju suprugu da abortira.

Heath White, iz Waskoma, Texas, rekao je da je njegova petogodišnja kći Paisley – jedna od troje djece – sada je 'svjetlo u tami' i inspiracija za njegovu porodicu. No, tako sentimentalan nije bio prije šest godina kada je saznao da njegova supruga Jennifer nosi dijete s Downovim sindromom, što je potpuno u suprotnosti s njegovom slikom savršene porodice.

Govoreći za ESPN, objasnio je da je uvijek ciljao ka savršenstvu – igrao je za sportske timove na fakultetu, bio odlikaš, upisivanje pravne škole i pilotiranje bili su mu ispunjenje sna…a djevojčica je prijetila da sve to uništi.

"Bio sam slab iznutra. Moja glavna briga bila je šta će ljudi misliti o meni. Saznanje da imate dijete s Down sindromom je kao doživljavate smrt, to je ono što sam osjećao. Kao da sam dobijao pokvareno dijete."

Kroz kakvu unutrašnju borbu je prolazio govori i činjenica da je učinio sve što je mogao da pokuša prisiliti Jennifer na pobačaj. Iako priznaje da nikada nije bio nasilan prema njoj, ona kaže da je nije podržavao u njenoj odluci da ipak rodi dijete.

Opisala je svoj vlastiti nemir zbog toga što ljubav njenog života nije željela dijete koje je ona toliko željela. I jasno mu je stavila do znanja da bira između bebe ili života bez njih.

Paisley je rođena 16. marta 2007. pridruživši se svojoj starijoj sestri. No, dok je na slikama nasmiješen, White kaže da nije osjećao nikakvu povezanost sa svojom kćerkom. Sjetio se kako je njegova majka komentarisala da djevojčica nije izgledala kao da ima Down sindrom i kako je osjetio da je sve izrečeno bila laž.

Srećom, samo nekoliko mjeseci kasnije shvatio je da se Paisley ne razlikuje od bilo kojeg drugog djeteta, objasnivši šta je bila prekretnica, piše Oslobodjenje.ba.

"Držao sam je i škakiljao, a ona se smijala i hihotala i pokušala me odgurati", prisjetio se. "Njezino smijanje i nasmijanost i način na koji se ponašala dok je bila sa mnom…tu sam shvatio da je ona baš kao i svaki drugi klinac – ona je moje dijete."

Shvatio je, kaže, da je želio svijetu pokazati koliko je ponosan što je njen otac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak