Iskoristite sezonu: Sušeni paradajz - skupa delicija za malo para

Radiosarajevo.ba
Iskoristite sezonu: Sušeni paradajz - skupa delicija za malo para

Teglice sušenog paradajza u maslinovom ulju, u delikatesnim radnjama prodaju se kao veoma skupa delicija. 

Međutim, recept koji vam donosimo je toliko jednostavan, da je prava šteta ne iskoristiti sezonu jeftinog paradajza i pripremiti ga za mezu.  

Sušeni paradajz iz rerne:

- 80-90 prepolovljenih cherry ili drugih sitnih paradajza (oko 600 grama)

- 1/2 šoljice maslinovog ulja, plus ulje za teglice

- 2 režnja bijelog luka, sitno nasjeckanog 

- 1 čajna kašičica suhog oregana

- crni biber svježe samljeven 

- sol

Ugrijte pećnicu na cca 75 stepeni. Pomiješajte pola šolje maslinovog ulja sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i oreganom. Paradaj presijecite uzduž, a polovice poredajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Neka izrezana strana bude okrenuta prema gore. 

Poškropite paradajz mješavinom maslinovog ulja i lagano pospite biberom i solju. Stavite u pećnicu neka se suši 6 do 8 sati, odnosno dok paradajz ne dobije željenu suhoću (može i preko noći). 

Nakon što se u potpunosti ohladi, redajte polovice u tegle, pa na to nalijte maslinovo ulje do vrha. Čvrsto zatvorite. Ovako pripremljen paradajz u frižideru može izdržati najmanje jedan mjesec. 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak