Irak želi ozakoniti brak s djevojčicama mlađim od 10 godina

Radiosarajevo.ba
Irak želi ozakoniti brak s djevojčicama mlađim od 10 godina

U Iraku se posljednjih dana raspravlja o nacrtu zakona koji bi mogao donijeti još mračnije doba za žene ove zemlje. Zakon bi, naime, odobrio brak s djevojčicama mlađim od deset godina, a zakonski opravdano bilo bi i silovanje u takvom braku, javlja AP. Očekivano, nacrt ovog zakona izazvao je bijes aktivista za ljudska prava i mnogih Iračana i Iračanki koji ga vide kao veliki korak unazad u borbi za prava žena.

Ako stupi na snagu, zakon će biti vjetar u leđa iz godine u godinu sve većem broju brakova djece mlađe od 18 godina.

"Takav zakon predstavlja zločin protiv čovječnosti i djetinjstva", kaže aktivistkinja za ljudska prava iz Iraka, Hana Adwar za agenciju AP. "Maloljetnice koje uđu u brak s tako malo godina postaju žrtve fizičkog i psihičkog nasilja".

Irački zakon trenutno dozvoljava brak s napunjenih 18 godina, ali djevojčice mlađe od toga mogu se udati uz pristanak zakonskog staratelja. Prijedlog novog zakona zasniva se na principima šiitskog zakona za koji je zaslužan Jnaafar al-Sadiq, šesti šiitski imam. Iračko ministarstvo pravde predstavilo je Vladi prijedlog zakona krajem prošle godine, a ona ga je prošlog mjeseca odobrila uprkos snažnom protivljenju organizacija za ljudska prava.

Prijedlog zakona ne postavlja minimalnu starosnu granicu za udaju, te godine spominje jedino po pitanju razvoda, a kao ulazak u pubertet navodi se dob od 9 godina, prema lunarnom islamskom kalendaru, što je zapravo dob od 8 godina i 8 mjeseci. Kontroverzni zakon bi također učinio oca jedinim roditeljem koji može prihvatiti ili odbiti bračnu ponudu za kćerku.

Zvanične statistike Vlade Iraka govore da je 25 posto brakova sklopljenih 2011. godine uključivalo osobu mlađu od 18 godina, što je veliko povećanje u odnosu na 1997. godinu, kad je takvih slučajeva bilo 15 posto. Udaja djevojčica je naročito česta u ruralnim područjima Iraka i dijelovima zemlje u kojima je visoka stopa nepismenosti.

Silovanje u braku će biti ozakonjeno

U prijedlogu zakona se također navodi da bi suprug mogao imati seksualni odnos sa suprugom i bez njenog pristanka, što je ozakonjenje silovanja u braku. Jednako stravična je i stavka koja brani ženi da napušta kuću bez odobrenja muža. U slučaju razvoda, žena bi imala manje prava na skrbništvo nad djecom, a zakon bi olakšao i poligamiju.

Irački parlament mora odobriti ovaj prijedlog prije nego što on stupi na snagu, a to se neće desiti prije parlamentarnih izbora 30. aprila. Na Međunarodni dan žena u Bagdadu su organizovani protesti protiv nacrta ovog zakona.

Gotovo 40.000 maloljetnica svake godine bude prisiljeno na brak sa znatno starijim muškarcima, govore podaci UN Fonda za populaciju. Ova praksa je najraširenija u Nigeru, Indiji, Bangladešu, Centralnoafričkoj Republici, Čadu, Sudanu, Jemenu, a djevojčice u brakovima nerijetko su žrtve zlostavljanja. Zvanični podaci govore i da je porođaj glavni uzrok smrtnosti djevojčica u dobi između 15 i 19 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak