Imunološki sistem kod žena stari sporije

Radiosarajevo.ba
Imunološki sistem kod žena stari sporije


Žene žive duže od muškaraca dijelom i zbog toga što njihovi imunološki sistemi stare sporije, pokazalo je japansko istraživanje.

S godinama slabi odbrambeni sistem tijela i kod muškaraca se uočava veća sklonost razvoju bolesti koja skraćuje njihov životni vijek, utvrdili su japanski naučnici koji smatraju da bi testovi imunoloških funkcija organizma mogli dati indikacije prave biološke dobi.

Stručnjaci s tokijskog univerziteta analizirali su uzorke krvi 356 zdravih muškaraca i žena u dobi od 20 do 90 godina. Proučavali su broj bijelih krvnih zrnaca te molekule zvane citokini koje u interreakciji s imunološkim sistemom  regulišu odgovor tijela na bolest.

Uočeno je da kod oba spola broj bijelih krvnih stanica pada s godinama, što je bilo i očekivano. No, uočene su i razlike između žena i muškaraca u pogledu dva ključna dijela imunološkog sistema: T-stanica koje štite tijelo od infekcije i B-stanica koje izlučuju antitijela.

Stepen propadanja tih stanica brži je kod muškaraca, a oni pokazuju i brže propadanje dva citokina.

Broj dviju specifičnih vrsta stanica imunološkog sistema koje se suprostavljaju 'napadačima' povećavao se s godinama života s tim da je povećanje bilo veće kod žena nego kod muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak