Ima ga gdje god da se okrenete, a ublažava cijeli niz tegoba

Radiosarajevo.ba
Ima ga gdje god da se okrenete, a ublažava cijeli niz tegoba

Stolisnik (Achillea millefolium, poznat i kao hajdučka trava, hajdučica, sporiš) izuzetno je korisna biljka kojom možete liječiti cijeli niz stanja, a velika mu je prednost i što je izrazito rasprostranjen te gotovo nema mjesta na otvorenom gdje ga nećete pronaći, piše Magazin.net.hr.

Ipak, trebate izbjegavati mjesta uz saobraćajnice. Potražite ga u čistoj prirodi te iskoristite sve njegove moći za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Cvjeta od početka juna pa sve do kasne jeseni, a najbolje ga je brati za jakog sunca, kad je koncentracija eteričnih ulja najveća.

Stolisnik pomaže kod upala i oteklina, zaustavlja krvarenje i ubrzava zgrušavanje krvi, liječi infekcije mokraćnog mjehura, reguliše probavu, potiče apetit, ublažava menstrualne tegobe, uspješno liječi žgaravicu, otklanja vrtoglavice i mučnine, ublažava reumu i prehladu, suzbija povišenu temperaturu, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, olakšava migrenu, liječi proširene vene i hemoroide, ublažava tegobe menopauze, a dobar je i u liječenju početnog stadija dijabetesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak