Ideje za iftar: Pripremite klepe

Radiosarajevo.ba
Ideje za iftar: Pripremite klepe

Klepe su tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se može pripremiti u rerni ili kuhati u vodi. Jako podsjećaju na talijanske raviole. Predlažemo da se večaras nađu na vašoj iftarskoj trpezi. 

Tijesto:

1 jaje
½  kg glatkog brašna
hladna voda
prstohvat soli

Fil:

½ kg mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
1 luk (sitno narezan ili nariban)
1 češanj bijelog luka (protisnut ili sitno nasjeckan)- može i ne mora
so i biber

Preljev:

vrhnje
jogurt
bijeli luk (po želji) – sitno nasjeckan
slatka crvena paprika- za posipati
otopljeni puter - prema želji

Priprema: 

Zamijesite malo tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu pa pustite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga razvaljajte na 2 mm debljine. Režite na kvadratiće veličine oko 4 cm.  Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i papra.  Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića - klepe. 

Kuhajte ih u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite (nemojte ispirati), malo popržite na otopljenom puteru, pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim bijelim lukom.

Također, klepe možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite oko 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah.

Prijatno!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak