I šećer se može pokvariti: Znate li kada ga treba baciti?

0
Radiosarajevo.ba
I šećer se može pokvariti: Znate li kada ga treba baciti?

Jeste li se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?

Šećer nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.

Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, pogotovo ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je učinkovit konzervans, a budući da dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak kiseljenja.

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

Iako šećer možda nema rok valjanosti, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim tvarima koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu ili ga učiniti nesigurnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbirati mirise i okuse, prenosi Krstarica.

Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje vrećice šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakvu promjenu u okusu ili kvaliteti, stari šećer će biti jednako dobar kao i nova vrećica šećera.

Smeđi šećer je na glasu kao kvarljiva roba, a to se u ovom slučaju ponajviše odnosi na to da se jako stvrdne kada je izložen vazduhu. Hermetički zatvorena posuda za čuvanje uveliko pomaže u sprečavanju toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak