Hrvatski mediji protiv skupoće na Jadranu

Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji protiv skupoće na Jadranu

Pojedini hrvatski mediji pokrenuli su ovih dana kampanju protiv visokih cijena, posebno na hrvatskom Jadranu gdje, na primjer, jedno točeno domaće pivo i dvije hladne kafe koštaju čak 78 kuna (jedna marka je oko 3,8 kuna), pišu Nezavisne.

Građani medijima šalju račune kao dokaz previsokih cijena pored kojih, kako kažu, ostaju i gladni i žedni.

Kao najnoviji slučaj previsokih cijena zagrebački Večernji list je objavio da im se njihov čitalac Željko Vukosav požalio da je u kafe baru Trubadur u starom djelu Dubrovnika, dva mala piva i sok od brusnice platio 110 kuna.

Od toga je, kaže, PDV samo 9.73 kune, ali vlasnica Franica Brešković ne nalazi prostora za razumnije cijene.

Vukasov je naveo da je posljednji put u istom kafeu bio prije šest godina kada je tri pića, kako tvrdi, platio 65 kuna čime je takođe bio zgrožen i ukazuje da se plate u Hrvatskoj u međuvremenu nisu udvostručile. Isti čitalac je u uvali Lapad dvije hladne kafe i točeno domaće pivo platio 78 kuna.

Večernji je ranije objavio da kapućino u Dubrovniku košta kao da je od suhog zlata, čak 31 kunu.

List navodi da cijene u trgovinama, kafićima, restoranima i na pijacama na hrvatskoj obali redovno rastu s početkom turističke sezone. Stoga, dodaje se, ne čudi da svaki treći Hrvat smatra da ga na Jadranu svake godine "oderu".

List je pozvao građane da im redovno javljaju svoja iskustva sa fotografijama o cijenama koje su im "ispraznile novčanike".

Drugi čitalac je Večernjem napisao da je za 1,6 kg lignji, za njega, ženu i dijete, u jednom restoranu platio čak 400 kuna, a na prigovor da račun nije u redu konobar mu je rekao: "To vam je tako". Blitva uz lignje i piće koštalo je dodatnih gotovo 90 kuna.

„I na kraju svega ostali smo gladni i praznog džepa'', napisao je čitalac sa ovogodišnjeg ljetovanja koje će, kako kaže, pamtiti po cijeni kilograma prženih lignji u Ninu.

U Zadru, na primjer, jedan čitalac je litar piva i gazirani sok platio 66 kuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak