Hrvatska: Ustavnost referenduma o braku – neupitna

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Ustavnost referenduma o braku – neupitna

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova danas nije prihvatio (s dva glasa 'za' i pet 'protiv') zaključak o podnošenju Ustavnom sudu zahtjeva za ocjenom ustavnosti odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku, javlja Fena.

Hrvatski sabor: Homofobni referendum će se održati

Na referendumu zakazanom za 1. decembar Hrvati će se izjašnjavati da li su za definiciju braka kao isključive zajednice muškarca i žene i njeno uvođenje u Ustav.

Zaključak koji je na temelju prošlosedmičnog zahtjeva LGBT organizacija da se zaustavi raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, predložila predsjednica Odbora laburistica Nansi Tireli, osim nje podržala je i HNS-ovka Sonja Koenig, dok su SDP-ovci bili protiv.

"Po mom dubokom uvjerenju referendumsko pitanje Inicijative U ime obitelji je nerazumno, nehumano, protuustavno,  opasno, neopravdano i diskriminatorno", ocijenila  je Koenig.

U Hrvatskoj su se, kazala je, o toj temi već izjasnili  svi – i vladine i nevladine organizacije i vjerske zajednice, no svoje mišljenje jedino još nije iznio Ustavni sud.

Milanović: Na referendumu o braku ću glasati protiv

"Prema ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ocjenu ustavnosti može, među ostalima pokrenuti i radno tijelo Sabora, a Odbor za ravnopravnost spolova jeste radno tijelo te mislim da je naša dužnost i obveza da o ovoj temi kažemo svoj stav i zatražimo od Ustavnog suda da što prije i hitnije iznese svoj stav", naglasila je Koenig.

Hrvatska: Hiljade građana protiv referenduma o gay braku

SDP-ova članica Melita Mulić odgovorila je da Odbor kao matično radno tijelo u kontekstu rodne ravnopravnosti ne smije derogirati odluku Hrvatskog sabora niti ustavni zakon o Ustavnom sudu koji kaže da je jedino Sabor za to ovlašteno tijelo.

"Ako postoje pravne nejasnoće, vjerujem da su udruge iskoristile svoju mogućnost, a mi kao legalisti u SDP-u smo odlučili ispoštovati preporuku Ustavnog suda, time  smo se vodili u petak (na glasanju na plenarnoj sjednici) i time se vodimo i prilikom današnjeg glasovanja“,  poručila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak