Hrvatska: Rodna ravnopravnost uvedena u škole

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Rodna ravnopravnost uvedena u škole

Okrugli stol o rodno osjetljivom obrazovanju kao cilju nacionalne politike kojim se rodna ravnopravnost uključuje u cijeli obrazovni sustav uz financijsku podršku UN-a i Ministarstva obrazovanja RH održan je u Hrvatskom novinarskom društvu u organizaciji Udruge B.a.b.e. Govorilo se o rodnim stereotipima i njihovoj prevenciji, piše agencija Anadolija.

Hrvatska je usvojila zakon o ravnopravnosti spolova i utvrdila mjere koje se odnose na područje odgoja i obrazovanja.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin naglasila je kako hrvatskom školstvu u sklopu rodno osjetljivog obrazovanja trebaju udžbenici i kurikulum bez rodnih stereotipa u kojima se promiču nediskriminacijska znanja o ženama i muškarcima.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, pojasnio je razliku roda i spola:

"Spol je skup fizičkih i psihičkih obilježja kojima se razlikuju muškarci i žene, a rod je društvena konstruktivna definicija muškarca i žene, društveno oblikovanje biološkog spola, promjenjiva u vremenu i prostoru."

Filipović je naglasio važnost uvođenje zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole kojim će se kod učenika osvijestiti rodni stereotipi, te iznio porazne statistike o predrasudama o rodu kod najmlađih sudionika društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak