Hrvatska: Ljekar odbio dati kontracepciju

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Ljekar odbio dati kontracepciju

Zbog 'prigovora savjesti' ginekologa dr. Joze Ezgete, koji u Domu zdravlja Zagreb zapad na Novoj cesti trenutno mijenja kolegu zbog godišnjeg, mlada djevojka koja mu je uplašena došla tražiti tabletu za 'dan poslije' zbog puknuća kondoma doživjela je pravu traumu, piše Tportal.

Da joj nije pomogla prijateljica, koja se obratila Tportalu, mogla je proći i puno lošije. Kao ljekar dr. Ezgeta ima pravo odbiti prepisati recept za takav lijek na osnovu 'prigovora savjesti', ali je isto tako u tom slučaju dužan pacijenticu uputiti drugom doktoru što žurnije.

Bijesna i ogorčena na dotičnog ginekologa, prijateljica nesretne djevojke (podaci poznati redakciji) nazvala je redakciju Tportala i ispričala na kakav neprofesionalan način obavlja svoj posao.

„Kao prvo, uopće se nismo uspjele dokopati liječnika. 'Sredila' nas je već njegova medicinska sestra koja mi je odbrusila kako dr. Ezgeta ne prepisuje kontracepciju uopće, a kamoli da izdaje recepte za 'dan poslije' pilule“.

„Na upit što učiniti, odgovorila je da ona ne zna“, ispričala je novinarima prijateljica nesretne djevojke, koja se ipak uspjela pribrati i pronaći alternativu.

„Otišle smo u prvu privatnu ginekološku ordinaciju, primljene smo, liječnik je s mojom prijateljicom porazgovarao, prepisao recept i na kraju svega odbio naplatiti“.

Apotekarka zbog vjerskih uvjerenja odbila izdati pilule

Ova djevojka poručila je novinarima i da 'proguglaju' dr. Jozu Ezgeta, a Tportal je potom otkrio da su rezultati pretraživanja ovog imena po internetu zastrašujući. Mnoge žene su ogorčene i bijesne na njega, a opisi pregleda i riječi koje upućuje svojim pacijenticama su degutantni, ali niko ne reagira.

Niko iz nadležnih institucija nije odgovorio na pitanja novinara kako ljekar s takvim referencama može uopšte obavljati svoj posao, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak