Hrana u trudnoći utječe i na prijevremeni porođaj
Istraživanje u Engleskoj, provedeno na 66.000 trudnica, pokazalo je da vrsta hrane koju trudnice jedu utječe i na rizik od prijevremenog porođaja, prenosi Tanjug.
U studiji su uzete u obzir tri vrste ishrane: bogata voćem, povrćem, žitaricama dok je glavni napitak bio voda, zatim s povećanim unosom prerađenih proizvoda bogatih solju, mastima i jednostavnim šećerima i s povećanim unosom crvenog mesa, s obilnim unosom krompira, ribe, različitih umaka, kuhanog povrća i mliječnih proizvoda.
Studija je sprovedena od 2002. do 2008. godine, a po završetku istraživanja je ustanovljeno da ishrana čiji su glavni izvori nutrijenata voće, povrće, živina i žitarice sprečava prijevremeni porod.
Iako ovom studijom nije utvrđen mehanizam kojim vrsta ishrana može utjecati na termin porođaja, naučnici naglašavaju da potvrđuje važnost ishrane, prvenstveno zasnovane na voću, povrću, žitaricama i živini.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.