Hrana se baca, a dnevno 20.000 djece umre od gladi

Radiosarajevo.ba
Hrana se baca, a dnevno 20.000 djece umre od gladi

Trećina ukupno proizvedene hrane u svijetu svake godine se ne iskoristi i završi kao otpad, dok, istovremeno, 20.000 djece mlađe od pet godina dnevno umire od gladi, podaci su Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/.

Zemlja domaćin Svjetskog dana životne sredine ove godine je Mongolija, dok je za evropsku regiju  kao grad domaćin izabrano Sarajevo.

Pri nastajanju otpada od hrane nepotrebno se crpe prirodni resursi u značajnoj mjeri, što ima negativan uticaj na životnu sredinu, navodi Zavod za statistiku Republike Srpske povodom 5. juna – Svjetskog dana životne sredine. Navedene činjenice razlog su da Svjetski dan životne sredine ove godine bude posvećen problematici otpada od hrane i bude obilježen pod sloganom "Misli, jedi, štedi!", piše novinska agencija Srna.

Cilj ovogodišnje kampanje je podstaknuti svakog pojedinca da svojim svakodnevnim postupcima doprinese globalnoj uštedi hrane, novca i smanjenju uticaja proizvodnje i potrošnje hrane na životnu sredinu. Najznačajniji efekat takvog ponašanja bio bi stvaranje svijeta u kome bi svaki pojedinac imao dovoljno hrane.

Generalna skupština UN odredila je da se 5. jun obilježava kao  Svjetski dan životne sredine, jer je to datum kada je  1972. počela Konferencija o zaštiti životne sredine u Štokholmu. Na skupu  su predstavnici 113 država  priredili zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje radi  zaštite životne sredine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak