Hrana od koje ste dvostruko sitiji

Radiosarajevo.ba
Hrana od koje ste dvostruko sitiji

Noćnu moru svakoga ko se bori s ovim ili onim dijetama - konstantan osjećaj gladi - uskoro bi mogao zamijeniti najljepši nutricionistički san. Naučnici su proizveli prirodne dodatke hrani koji mogu znantno produžiti osjećaj sitosti.

Stručnjaci s Instituta za hranu u Norwichu otkrili su da mješavina maslinovog ulja, vode i jednog tipa stabilizatora može produžiti osjećaj sitosti i do dva puta. Najavili su da nije daleko vrijeme kada će se taj čudotvorni dodatak moći pridodati čitavom nizu jela te tako smanjiti unos kalorija za sve koji žele smršavjeti bez muke gladovanja.

"Ovo je prvi put da pri pokusima imamo zaista dramatičan efekt", rekao je Dr Martin Wickham, koji najavljuje da će se prva hrana obogaćena mješavinom za sporije varenje naći na policama kroz pet do deset godina.

Revolucionarni projekt trajao je tri godine, a za sve je zaslužan polisorbatni sufraktant nazvan Tween 60, koji pomiješan s maslinovim uljem i vodom ne dozvoljava želucu brzu razgradnju te tako osigurava osjećaj sitosti kroz nevjerovatno dugačak period vremena.

Skupina koja je pila milkshake pomiješan s Tween 60 mješavinom u jednom od pokusa imala je nakon sat vremena duplo više sadržaja u želucu od ostalih. Poanta je da Tween 60 ne dozvoljava odvajanje ulja i vode, što ubrzava probavu.

Potencijalne upotrebe su nebrojive, budući da većina obrađene hrane danas koristi emulzije na bazi ulja.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak