Hrabra nepismena žena u trci za poslanicu

Radiosarajevo.ba
Hrabra nepismena žena u trci za poslanicu


Pakistanka Badam Zari, koja ne umije čitati i pisati, postaće prva nepismena žena koja će se kandidovati za poslanicu u plemenskoj oblasti kojoj prijete talibani, javlja Tanjug.

Iako ima male šanse da pobijedi, njen entuzijazam je ogroman budući da čini veliki korak za emancipaciju žena u jednom od najkonzervatnivijih dijelova Pakistana, gdje je ženama zabranjeno da glasaju.

"Učestvujem strasno u izborima, čistog srca i čiste savjesti. Želim da obrazujem buduće generacije djevojčica i žena i da im služim", kaže ova 53-godišnja Pakistanka u izjavi AFP-u. "Znam da sam prva žena koja učestvuje na izborima i nadam se da ću pobijediti", navodi ona.

Zahvaljujući reformama odlazeće vlade koja pokušava smanjiti nasilje u zemlji, političkim partijama je, po prvi put, dozvoljeno da učestvuju na izborima za tijelo Federalne administrativne plemenske oblasti (FATA).

Ipak, Zari će učestvovati u izbornoj trci kao nezavisna kandidatkinja i ističe da nema čega da se plaši, ali priznaje da joj neće biti omogućeno da javno vodi svoju kampanju. Umjesto toga, ona će ostati da živi u takozvanoj purdi, koja podrazumijeva izolovanost žena od muškaraca.

"Ne plašim se, niko mi nije prijetio", kaže ova hrabra Pakistanka, inače udata za direktora osnovne škole.

Siromaštvo i neobrazovanost

Izborna komisija je u subotu prihvatila kandidaturu Badam Zari, a, prema zakonima njene zemlje, nepismenim osobama nije zabranjeno da učestvuju na izborima za parlament.

Bajaur, distrikt u kojem ova žena živi, važi za jednu od najsiromašnijih oblasti u zemlji, sa ogromnom većinom neobrazovanih. U tom dijelu Pakistana svoje utočište su našli afganistanski talibani, Al Kaida i druge pakistanske militantne grupe zbog čega godinama unazad traju sukobi između vojske i pobunjenika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak