Hollandeova partnerica podržala istospolne brakove

Radiosarajevo.ba
Hollandeova partnerica podržala istospolne brakove

Valérie Trierweiler, partnerica francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, iako nije službeno prva dama, napravila je svoj prvi politički korak.

U jeku rasprava koje se u Francuskoj vode o ozakonjenju istospolnih brakova, Trierweiler je objavila kako je prihvatila poziv na istospolno vjenčanje i rekla:

"Jako mi je drago da ću prisustvovati jednom od prvih istospolnih vjenčanja", naglasila je neobična prva dama Francuske.

Trierweiler se ovim suprotstavila i pomirljivom Hollandeu, koji je nedavno izjavio da će dati mogućnost matičarima da odbiju voditi ceremoniju istospolnih brakova ako ih lično ne podržavaju.

Valerie se nije se složila sa svojim životnim drugom te je 'udarila kontru'. Ovo nije prvi put da francuska 'nezakonita' prva dama dokazuje da razmišlja vlastitom glavom.

"Imam pravo na slobodu. Imam jak karakter i neću ga se odreći", pojasnila je ova novinarka koja prije svega cijeni neovisnost i samostalnost.

Glavna rasprava o uvođenju bračne jednakosti u Francuskoj održat će se u februaru 2013.

Bivša prva dama Francuske, Carla Bruni-Sarkozy također se izjasnila kako je za istospolne brakove. Bruni je, kontrirajući svom mužu koji je gorljivi protivnik istospolnih brakova, naglasila kako ima mnogo LGBT prijatelja i da želi da i oni imaju mogućnost sklapanja braka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak