Holandija: Borba protiv alkoholizma nagrađuje se kartom za kino

Radiosarajevo.ba
Holandija: Borba protiv alkoholizma nagrađuje se kartom za kino

Uprava općine Hoorn u Holandiji pokrenula je akciju protiv konzumiranja alkohola među omladinom u tom gradu, javlja Anadolu Agency.

Pokrenuta je akcija pod nazivom "Alkoholu reci ne" u kojoj će omladina, koja učestvuje u borbi protiv alkoholizma među mladima, biti nagrađena odlaskom u kino zajedno sa načelnikom općine.

Naime, od omladine se očekuje da potpišu neslužbeni dokument u kojem je navedeno da osobe ispod 18 godina starosne dobi neće moći kupovati i koristiti alkoholna pića.

Inače, istraživanja su pokazala da u Holandiji postoji veliki broj djece starosne dobi i do 12 godina koja zbog visokog konzumiranja alkohola nerijetko zavrašvaju i u bolnicama.

Holandske vlasti su uvele pravilo prema kojem je podignuta granica sa 16 na 18 za osobe koje mogu kupiti cigarete i alkohol na javnim mjestima.

Zakonom koji će stupiti na snagu 2014. godine predviđeno je da osobe koje žele kupiti alkohol i cigarete prilože i ličnu dokumentaciju na prodajnim mjestima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak