Hitler 1945. godine pobjegao u Argentinu?

Radiosarajevo.ba
Hitler 1945. godine pobjegao u Argentinu?

Iako je ustaljeno vjerovanje kako je Adolf Hitler počinio samoubistvo u bunkeru 27. aprila 1945. godine, to nije i jedina teorija, piše Index.hr.

U svojoj novoj knjizi Bijeg Adolfa Hitlera, autori Gerrard Williams i Simon Dunstan pišu kako je vođa nacističke Njemačke skončao na posve drugačiji način. Oni vjeruju, a pritom se oslanjaju na vlastita istraživanja, da je Hitler tog dana zajedno s Evom Braun i njenim šogorom Hermannom Fegeleinom pobjegao avionom.

Iz bunkera su navodno pobjegli tajnim tunelom koji ih je odveo do improvizirane avionske piste, a tamo su transportnim avionom otputovali prvo u Dansku, a zatim u Španiju. Odatle su drugim avionom odletjeli na Kanarske otoke gdje ih je čekala podmornica koja ih je prevezla do argentinske obale.

Premda teorija Williamsa i Dunstana nije posve nova, oni su Führerov bijeg vrlo detaljno opisali u Bijegu Adolfa Hitlera. Prema njihovom pisanju, Hitler nije mogao kroz prozor aviona ni pogledati što se događa s njegovim voljenim Berlinom dok on leti prema sjeveru.

Autori tvrde kako je Hitler na kraju, nakon 17 godina skrivanja u novoj domovini, preminuo 13. februara 1962. godine, a iza sebe je ostavio dvije kćeri koje mu je rodila Eva Braun.

Nijedna od teorija Hitlerove smrti nije čvrsto dokazana, no mnogi su odmah žestoko protestovali protiv vjerovanja koje su prezentirali Williams i Dunstan, piše Daily Mail.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak