Higijena zuba može smanjiti rizik od Alzhajmerove bolesti

Radiosarajevo.ba
Higijena zuba može smanjiti rizik od Alzhajmerove bolesti

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno, te korištenje zubnog konca smanjuje rizik od nastanka Alzhajmerove bolesti, pokazala su istraživanja.

Britanski naučnici u magazinu 'Journal of Alzheimer's Disease' objavili su istraživanje u kojem se navodi da periodentalne bolesti povećavaju rizik od nastanka Alzhajmerove bolesti.

Od deset bolesnika sa Alzhajmerovom bolešću naučnici su kod četiri dijagnisticirali bakteriju Porphyromonas gingivalis koja zahvaća desni i može uzrokovati upalu mozga, tako što ulazi u krvotok smješta se u mozak, oštećujući nervne stanice. Uzevši uzorak krvi od ispitanika, naučnici su izmjerili nivo antitijela koja se bore protiv bakterije P. gingivalis i otkrili da je kod osoba sa povećanim brojem antitijela devet puta veći rizik od pojave Alzhajmerove bolesti.

Smatra se da ova bakterija uzrokuje zapaljenje glija stanica u mozgu što povećava rizik od Alzhajmerove bolesti.

Jedna od obilježja Alzhajmerove bolesti, čiji uzrok još nije poznat, je da se povećava nivo aktivnosti glija stanica kada dođe do razaranja nervinih stanica zbog njihove upale. 

P. gingivalis je česta dentalna bakterija koja se zastupljena kod osoba starijih od 30 godina, a uzrokuje upalu zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube.

Krvarenje desni, crvenilo, otečenost i osjetljivost ukazuju na upalu zubnog mesa, što rezultira ispadanjem zuba. Da bi se izbjegla upala desni, naučnici preporučuju pranje zuba najmanje dva puta dnevno po dvije minute, korištenje zubnog konca, posjetu stomatologu dva puta godišnje i nekonzumiranje cigareta.

Alzhajmerovu bolest prvi put otkrio je 1906. godine Alois Alzheimer, koji je utvrdio da ova bolest pogađa osobe starije od 65 godina oštećujući im moždano tkivo, uzrokujući zaboravnost. Pretpostavlja se da na svijetu ima više od 30 miliona oboljelih od Alzhajmera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak