Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu

3
Radiosarajevo.ba
Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu

Smokvu zaista vrijedi proslavljati i proučavati jer se iza njene neodoljive slatkoće skriva nevjerovatna mješavina minerala, vitamina i blagotvornih biljnih spojeva – fitonutrijenata.

To su, primjerice, biljni pigmenti poput karotenoida koji su poznati po snažnom antioksidacijskom učinku (štite tjelesne stanice od pregaranja i oštećenja) te spojevi poput fitosterola koji imaju sposobnost smanjiti nivo kolesterola u krvi.

Upravo je smokva odličan izvor fitosterola.

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Među vitaminima sadržanim u smokvi ističu se A, E i K, a od minerala se najčešće navode kalij i magnezij.

Manje je poznato da je u ovom rajskom voću znatna količina mangana koji također potpomaže održavanje normalne razine holesterola, a pridonosi i ravnoteži šećera u krvi.

Mangan je važan i za izgradnju kosti, rad štitne žlijezde i nervnog sistema te pomaže pročišćavanju organizma od štetnih tvari.

Smokva sadrži i triptofan, jednu od esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne tijelu za sintezu bjelančevina. Triptofan sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće, i hormona melatonina, koji reguliše ritam spavanja i budnosti.

Bogato stablo smokve u centru Sarajeva: Mnoštvo plodova i odmor u hladovini

Smokva je vrlo svestrana i u kulinarstvu jer se fino nadopunjuje s raznim i slatkim i slanim namirnicama – od čokolade, orašastih plodova i žitarica do sireva, pršuta, ribe...

Svježe smokve punjene kozjim sirom i nasjeckanim bademima odlične su kao predjelo ili desert. Za doručak, ipak, smokve možete dodati u zobenu kašu. Odlično se smokve "snalaze" i u slasticama, likerima, džemovima...

Foto: Pixabay.com: Smokve

Ovo rajsko voće ima posebno mjesto i u narodnoj medicini. Preporučuju se protiv zatvora (imaju blago laksativno djelovanje zahvaljujući velikom udjelu vlakana), a tradicionalno se koriste i za ublažavanje oteklina i žuljeva te za uklanjanje bradavica i kurjih očiju. Pritom se može staviti oblog od svježe smokve ili na kožu nanijeti mlijeko iz nezrelih plodova i peteljki listova. I sami smokvini listovi mogu biti od pomoći.

Primjerice, žvakanje listova (odaberite mekše, odnosno nježnije listove) olakšava uklanjanje afti iz usne šupljine i osvježava dah. Svježi sok i čaj od smokvina lišća preporučuju se protiv povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre i dijabetesa, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak