Harvard otvara katedru za teme o seksualnim manjinama

Radiosarajevo.ba
Harvard otvara katedru za teme o seksualnim manjinama

Američki univerzitet Harvard prvi je u svijetu koji je najavio pokretanje stalnog studija za proučavanje tema seksualnih manjina pod koje spadaju homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Taj će se studij zvati "F.O. Mattheiessen Visiting Professorship of Geneder and Sexuality", a nazvan je po po bivšem profesoru homoseksualcu koji je radio na tom sveučilištu. F.O. Matthiessen je na Harvardu predavao od 20-ih do 50-ih godina 20. stoljeća. Iako u SAD-u već postoje mnogi studiji na kojima se mogu diplomirati teme vezane uz seksualne manjine, ovo je prva stalna katedra o seksualnim manjinama u svijetu.

Otvaranju je pripomogla i donacija udruge homoseksualaca na Harvardu od 1,5 miliona dolara. Nova katedra će nuditi onima koji već studiraju teme povezane sa seksualnim manjinama da upotpune svoja znanja. Prvi gostujući profesori trebali bi biti imenovani do jeseni 2010. godine. Godišnje će ova katedra raditi jedan semestar, a sa univerziteta tvrde kako ona nikada neće biti ukinuta, jer je sada dio Harvardove "industrije znanja".

Index.hr/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak