Gubitak tjelesne mase poboljšava pamćenje

Radiosarajevo.ba
Gubitak tjelesne mase poboljšava pamćenje

Studija provedena na 20 pretilih žena u postmenopauzi, prosječne dobi 61 godinu, istraživalo je utjecaj gubitka tjelesne mase na moždanu aktivnost.

Ispitanice su podijeljene u dvije grupe; prva je slijedila tzv. Paleolitsku dijetu (30% proteina, 30% ugljikohidrata i 40% nezasićenih masti od ukupnog energetskog unosa) dok su ostale slijedile Nordijsku dijetu (15% proteina, 55% ugljikohidrata i 30% masti od ukupnog energetskog unosa). Prije i nakon provedene dijete ispitanicama je izmjeren indeks tjelesne mase, sastav tijela, te je provedena magnetska rezonancija mozga (MRI). 

Studija je objavljena na godišnjem zasjedanju The Endocrine Society's 95th Annual Meeting. 

Nije bilo razlike u indeksu tjelesne mase niti sastavu tijela. Rezultati su ukazali na to da je prosječan pad BMI jednak u obje grupe, s 32.1 na 29.2 kg/m2 nakon 6 mjeseci te su ispitanice izgubile oko 8 kilograma.

Autori studije pokazali su kako se ujedno i pamćenje poboljšalo gubitkom tjelesne mase. Zaključak se temelji na moždanoj aktivnosti uočenoj tokom MRI-a, pišu Vitamini.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak