Greške koje pravite kada čupate obrve

Radiosarajevo.ba
Greške koje pravite kada čupate obrve

Ako ste nezadovoljni oblikom svojih obrva, sigurno nešto radite pogrešno prilikom njihovog održavanja. Pogledajte ovih 8 najčešćih grešaka koje žene prave prilikom čupanja obrva i otkrijte u čemu griješite.

Prečesto čupate obrve

Svakodnevno čupanje obrva je nekima zadovoljstvo, ali stručnjaci smatraju da je to pogrešno. Naime, oni kažu da je čupanje jednom svake tri sedmice zapravo najbolja mjera. Na taj način, dlačice koje rastu različitim ritmom imaju dovoljno vremena da izrastu, pa će vam obrve djelovati ujednačeno. Previše počupane obrve ne daju definiciju licu, a takođe pune obrve su već neko vrijeme u modi, te vam to može biti još jedan razlog da ostavite pincetu po strani.

Koristite staru pincetu

Ako vam dlačice klize iz pincete ili se mučite da spojite dva kraja pincete, vjerovatno je vrijeme da kupite novu. I nikako ne dozvolite pinceti da se prlja na dnu nesesera, vrlo je bitno redovno je čistiti alkoholom da se ne bi gomilale bakterije.

Pravite preveliki razmak između obrva

Da bi izbjegle da imaju spojenu obrvu, neke žene čupanjem naprave preveliki razmak između obrva, a što je veći prostor između obrva, to nos deluje veće, a oči previše udaljene. Početak obrve bi trebao da bude u liniji sa prevojem na nosu, a ne spoljnoj strani nozdrve. Takođe, kada su u pitanju spoljašnje ivice obrva, zamislite dijagonalnu liniju koja ide od ugla nosa do spoljašnjeg ugla oka.

Previsoko čupate luk obrva

Obrve u obliku duge čine da vam lice djeluje konstantno zapanjeno. Pronađite svoj prirodni oblik obrve tako što ćete pronaći najvišu tačku gde vam se završavaju obrve, a koja je obično oko dvije trećine udaljena od unutrašnjeg dijela obrve. Čupajte dlačice ispod tog dijela obrve da biste je na neki način podigli. Ako niste sigurni da ćete uspjeti da budete precizni, probajte da koristite sjenku za obrve kojom ćete napraviti oblik, a potom čupati oko tog modela koji ste napravili.

Zaboravljate na gornji dio obrva

Kao što je već rečeno, čupanje ispod obrve može da je lijepo podigne, ali nikako ne zaboravite dio iznad obrve. Iako želite deblje obrve, one ne bi trebale biti neuredne. Održavajte predio iznad obrva urednim i uklonite dlačice koje strše.

Pretjerujete s olovkom za obrve

Ako iscrtavate obrve olovkom, morate napraviti samo nekoliko laganih pokreta, u suprotnom ćete napraviti kontra efekat i obrve će vam biti previše oštre i neprirodne. Izaberite olovku za nijansu svjetliju od vaših obrva da biste postigli prirodan izgled, i potom lagano osjenčite obrve, nikako ih nemojte crtati. Ako vam je i olovka prejaka, probajte sa sjenom za obrve, koja bi trebalo da bude za nijansu-dvije svjetlija od boje vaše kose.

Depilirate obrve, a koristite kremu s retinoidima

Medicinske kreme s retinoidima podstiču prozvodnju kolagena, otčepljuju pore i ubrzavaju diobu ćelija. Ali, oni također mogu napraviti haos ako depilirate obrve. Naime, retinoidi čine vašu kožu preosjetljivom i tankom, te stoga možete poderati kožu ako voskom uklanjate dlačice s obrva. Eksperti preporučuju da ne koristite retinoide bar šest sedmica, pa da tek onda krenete s depiliranjem obrva. U međuvremenu, slobodno koristite pincetu.

Nikada niste oblikovali obrve u salonu

Ako niste vični u čupanju obrva i niste sigurni kako bi trebalo da vam izgledaju obrve, ili pak želite da ih popravite, idite kod stručnjaka. Čak iako idete kod kozmetičara jednom ili dva puta godišnje, to će vam pomoći da održavate prirodan oblik obrva koji ćete vi poslije samo održavati. Obrve imaju tu moć da privlače pažnju na oči i tako ih čine glavnim tačkama na licu, a ako su loše oblikovane, mogu pogoršati čitav utisak, piše Zena.blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak