Grčka policija: Photoshopom protiv modrica

Radiosarajevo.ba
Grčka policija: Photoshopom protiv modrica

Grčke vlast i policija hitno će morati istražiti optužbe
o prikrivanju mučenja četvorice optuženih za pljačku banke, poručili su jučer iz Amnesty Internationala.

Naime, 1. februara, nakon hapšenja osumnjičenih pod optužbom da su opljačkali banku u Kozani, na sjeveru zemlje, policija je javila da su uhapšeni povrijeđeni tokom akcije, ali da je „upotrijebljena samo neophodna sila“. No, članovi porodica uhapšenih kao i njihovi advokati tvrde da nije bilo potrebe za silom i da su mladići žestoko pretučeni tek po dovođenju u pritvorske prostorije.

Grčki ministar javnog reda poručio je da je editovanje bilo neophodno „kako bi se omogućilo da se osumnjičeni prepoznaju“.

“Iznimno smo zabrinuti zbog opetovanih optužbi o mučenju uhapšenih od strane grčke policije“, poručio je Marek Marczyński, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju.

Mediji su objavili slike pretučenih mladića, no policija je objavila iste, samo editovane (?!) fotografije osumnjičenih na kojima su modrice i posjekotine ili posvijetljene ili izbrisane. U jednom slučaju, lice osumnjičenika, uslijed brisanja modrica, djeluje neprirodno spljošteno, dok je fotografija drugog toliko posvijetljena da mu kosa, umjesto smeđa, izgleda plavo.

Grčke vlasti ne mogu samo 'photoshopirati' probleme. Ova kultura nekažnjavanja mora biti zaustavljena“, kazao je Marczyński. „Ne postoji nijedna efektna, detaljna ili bar djelomična istraga optužbi o policijskom mučenju. Takve istrage moraju da identifkuju odgovorne koji urgentno moraju doći pred lice pravde.”

Inače, dvojica od četvorice pritvorenika članovi su militantne organizacije Zavjera vatrenih ćelija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak