Glumice iz 'Igre prijestolja': 'Stop nasilju nad djevojčicama!'

Radiosarajevo.ba
Glumice iz 'Igre prijestolja': 'Stop nasilju nad djevojčicama!'

Kampanja Zato što sam djevojčica pokrenuta je s ciljem zaustavljanja najrazličitijih oblika nasilja nad djevojčicama i ženama u siromašnim dijelovima svijeta, a za lica kampanje odabrane su glumice iz planetarno popularne serije Igra prijestolja, Lena Headey i Natalie Dormer.

Za potrebe kampanje, koju provodi organizacija Plan UK, na njihovim licima su ispisane fraze koje nas podsjećaju kroz šta sve prolaze djevojčice, djevojke i žene širom svijeta. "Izolovana", "prisiljena", "porodična čast", "ožiljci", "ignorišu moje krike", neke su od riječi koje su se našle na licima glumica.

 

Svake dvije sekunde jedna djevojčica u svijetu prisiljena je na brak, a 130 djevojčica i žena širom svijeta pati od posljedica mutilacije genitalija.

"Nadam se da će jednog dana, što skorije, djevojčice odrastati sigurne od ovih praksi", kaže Headey, koja u seriji Igra prijestolja glumi kraljicu Cersei Lannister.

"Pozivam sve: muškarce, dječake, žene i djevojčice, da mi se pridruže u borbi za prava djevojčica", dodaje ona.

Njena kolegica Natalie Dormer kaže: "Vjerujem da svi možemo učiniti nešto da okončamo nasilje kakvo je mutilacija genitalija i dječiji brak".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak