Gerila baštovani: Sade tajno, noću i čine svijet ljepšim

Radiosarajevo.ba
Gerila baštovani: Sade tajno, noću i čine svijet ljepšim

U gradovima širom Srbije proširio se zeleni pokret Gerila baštovani. Rade noću i sade bez dozvole, pišu Novosti.

„Akcije Gerila baštovana se obično odigravaju u večernjim časovima. Dok drugi spavaju, mi sadimo. Za to ne tražimo dozvolu od vlasti. Ali sa sobom vodimo zgodne devojke koje odvlače pažnju komunalnim policajcima ako slučajno naiđu.

Prolaznici nas radoznalo posmatraju i hvale to što radimo. Odnedavno smo počeli da praktikujemo da im ostavljamo poruke: „Mi smo ’Gerila baštovani’, ovu zapuštenu zemlju smo pretvorili u baštu. Molimo vas da je volite, čuvate i zalivate", kažu Gerila baštovani. 

 

Grupa okupljena oko ekološkog aktiviste Momčila Antonijevića sadi lavandu i bosiljak, ružmarin, čuvarkuću, suncokret, peršun, majčinu dušicu, a sjeme ovog bilja završava u svakoj zapuštenoj gradskoj površini: uređuju žardinjere, pukotine u asfaltu, sive betonske zidove, platoe ispred zgrada. Gdje god stignu, oni posade biljku.

„Pokret Gerila baštovani u Srbiju je stigao prošle godine. Sa bratom i par prijatelja odlučio sam izađem ispred svoje zgrade na Paliluli i u jednu zapuštenu i neuglednu žardinjeru posadim lavandu i lepog jovu. Naš poduhvat smo snimali i okačili na YouTube. Tako je sve počelo“, kaže Antonijević.

Ljudi im se priključuju na svakom koraku, pa su Gerila baštovani danas aktivni u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici, a u planu su akcije u Užicu i Kikindi.

A može im se pridružiti ko želi: svako ko izađe ispred svoje zgrade i posadi neki cvjetić sebe može nazvati gerila baštovanom.

Baštovani za sebe kažu da su zeleni anarhisti. Nalivaju se čajevima, a u obzir dolazi samo izvorska voda. Za opuštanje piju - rakiju travaricu. Integralna i organska hrana je njihova trpeza. Na pitanje zašto su Gerila baštovani potrebni Srbiji, Momčilo kratko i nedvosmisleno odgovara:

„Zato što je zeleno uvek lepše od sivila. Zar ne?“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak