Genijalan i jeftin trik: Evo kako da uzgojite neograničene količine bosiljka uz minimalna ulaganja

0
Radiosarajevo.ba
Genijalan i jeftin trik: Evo kako da uzgojite neograničene količine bosiljka uz minimalna ulaganja

Bosiljak je jedan od najpopularnijih začina koje Britanci vole uzgajati kod kuće, ne samo zbog svog bogatog okusa koji obogaćuje razna jela poput tjestenine i pice, već i zbog korisnih osobina u vrtu.

Osim što odbija štetočine, bosiljak može poboljšati i okus paradajza kada se sadi u njegovoj blizini.

Jedna korisnica TikToka, poznata kao Louise's Kitchen Garden, podijelila je viralni video u kojem objašnjava kako uzgojiti "neograničene količine" bosiljka koristeći samo nekoliko teglica iz supermarketa. Njen jednostavan trik oduševio je mnoge, a tvrdi da uz ovu tehniku može osigurati dovoljno bosiljka za cijelu godinu.

Vozači, oprez: Nesreća u centru Sarajeva, stvorila se velika kolona automobila

Proces počinje razdvajanjem kupljenih biljaka na manje dijelove, gdje svaka grupa sadrži po nekoliko stabljika. Te dijelove zatim presađuje u vrt ili tegle, idealno pored paradajza, gdje djeluju kao prirodni saveznici u rastu. Ključ uspjeha je redovno orezivanje biljke, čime se potiče da postane gušća.

Orezane stabljike zatim stavlja u posudu s vodom kako bi razvile korijenje, proces poznat kao vodena propagacija. Da bi ubrzala rast korijena, koristi plastičnu foliju s probušenim rupama kroz koje se ubacuju stabljike. Nakon nekoliko sedmica, kada se pojave korijeni, biljke su spremne za sadnju u zemlju.

Korisnici TikToka pohvalili su ovu tehniku, ističući kako je vrlo efikasna i primjenjiva i na druge biljke iz supermarketa. Iako neko možda ne voli bosiljak, ova metoda može poslužiti i za uspješno razmnožavanje drugih začinskih biljaka, čime se štedi novac i osigurava stalan izvor svježih začina kod kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak