Gazirana pića djeluju na zube kao i opojne droge

Radiosarajevo.ba
Gazirana pića djeluju na zube kao i opojne droge


Ukoliko volite gazirana pića, onda vam ne neće svidjeti najnoviji rezultati istraživanja objavljeni u časopisu General Dentistry, koja se temeljila na istraživanju utjecaja svakodnevne konzumacije gaziranih pića na zdravlje usne šupljine, te zuba.

Studija je provedena na 3 ispitanika. Prvi ispitanik je ovisnik o metilamfetaminu, drugi dugogodišnji ovisnik o kokainu, a treći dugogodišnji konzument gaziranih pića (2L gaziranih pića/d/3-5 god). Rezultati su pokazali da su sva tri ispitanika imali jednaku razinu uništenja zubne cakline, te narušeno zdravlje usne šupljine, pišu Vitamini.hr.

Do spomenutog dolazi zbog djelovanja kiselina na zubnu caklinu koja tokom vremena nestaje prilikom čega zubi postaju osjetljiviji i skloniji karijesu, te drugim promjenama.

Autori studije upozoravaju na negativni utjecaj gaziranih pića, ne samo na oralno zdravlje, nego i na cjelokupno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak