Funkcionalna hrana
Radiosarajevo.ba
Hrana koja posjeduje povoljan učinak na zdravlje uz adekvatno nutritivno djelovanje, temelj je razvoja moderne prehrambene industrije širom svijeta. Trend funkcionalne hrane se širi.
Prema izvještaju Packaged Facts Functional Foods and Beverages in the U.S., 4th Edition. u 2008. godini u SAD-u zabilježen je porast u prodaji funkcionalne hrane od 6%. Godinu prije taj trend je bio i veći, a porast je iznosio 8% i dosegao 29 biliona dolara. Prosječno gledajući porast prodaje funkcionalne hrane u razdoblju između 2003. i 2008. iznosio je 8%, a usporavanje u prošloj godini vjerojatno je odraz slabe ekonomske moći kupaca koji nisu u mogućnosti kupovati neesencijalnu i skuplju robu.
Nasuprot tome, ulaganje u funkcionalnu hranu, može sačuvati novac potrošača budući funkcionalna pića i hrana sadrže nutrijente koji bi konzumenti inače potraživali u obliku skupih dodataka prehrani. Gledajući dugoročno, funkcionalni proizvodi, štede novac potrošaču na medicinske troškove pomažući u prevenciji bolesti, posebno hroničnih.
Kroz period od 5 godina, od 2003. do 2008. godine, neke kategorije funkcionalno orijentirane hrane pokazale su se dobre, uključujući jogurt, energetske napitke, energetske pločice, obogaćena mlijeka, zamjene za mlijeko, sojino mlijeko.
Projekt funkcionalne hrane nastaviti će rasti u stabilnom ritmu i kroz 2013. doseći otprilike 43 biliona dolara.
gastro.hr/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.