FOTO: Život osoba s multiplom sklerozom u Evropi

Radiosarajevo.ba

Članak preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama.

U beogradskoj Galeriji nauke i tehnike SANU danas će u 18 sati biti otvorena izložba fotografija koje prikazuju osobe s multiplom sklerozom širom Evrope. Izložba naziva Multipla skleroza: život pod pritiskom nastala je u okviru projekta Under Pressure i ima za cilj široj javnosti približiti poteškoće ljudi koji boluju od ove još nedovoljno istražene bolesti.

Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak fotografija osoba s multiplom sklerozom u različitim životnim situacijama, koje potpisuju svjetski poznati, nagrađivani fotografi.

Fotografi Walter Astrada, Lurdes R. Basoli, Max Braun, Fernando Moleres i Carlos Spottorno proputovali su 12 evropskih država i fotografisali četrdesetak osoba s MS-om u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Uz fotografije, ovi autori su intervjuisali same oboljele, ali i njihove porodice, prijatelje i ljekare, kako bi prikupili što više podataka koji mogu koristiti javnosti.

Projekat Under Pressure realizovan je pod okriljem Evropskog udruženja oboljelih od multiple skleroze (European Multiple Sclerosis Platform).

Nakon otvaranja u Evropskom parlamentu, izložba je proputavala Evropu, a u Srbiju, prvu zemlju van Evropske unije u kojoj se prikazuje, stiže iz Litvanije.

Nekoliko fotografija koje će biti predstavljene na izložbi pogledajte u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak